Напевно, ви багато чули про Судний день і про ознаки цього. Наприклад, є риба Судного дня, яка останнім часом часто виринає на поверхню, що нетипово для неї.

Але, як виявилось, є ще й вулкан Судного дня. Що ж буде, коли він прокинеться? Про це розповіли експерти. До речі, йдеться про вулкан Йєллоустоун у США.

Йеллоустоунський національний парк, скріншот: Twitter (X)
Йеллоустоунський національний парк, скріншот: Twitter (X)

Однак вибух на вулкані Судного дня в липні цього року викликав нові побоювання з приводу можливого пробудження супервулкана Єллоустоун, який перебуває у “сплячці” останні 600 000 років. Науковий співробітник Єллоустоунської вулканічної обсерваторії Майкл Поланд заявив, що хоча супервулкан, якщо він прокинеться, не призведе до кінця світу, наслідки будуть серйозними. За його словами, тисячі людей можуть загинути миттєво, а сусідні штати будуть охоплені лавою.

Виверження також викине в атмосферу гігантський шлейф попелу і газів, що спричинить проблеми з водою, електромережами та сільським господарством. Магматична камера супервулкана востаннє вивергалася близько 630 000 років тому.

Популярні новини зараз
Після 30 звернень до поліції українка зарізала чоловіка-ґвалтівника: що сказав суд Холод настає: опубліковано детальний прогноз погоди на зиму в Україні Колекціонери змагатимуться за ці 50 копійок: у вашому гаманці може бути скарб на тисячі гривень До 3400 гривень: українців будуть оштрафувати за електролічильники
Показати ще

Вулкан
Вулкан

Якщо супервулкан вивергнеться одним “великим вибухом”, еквівалентним 875 000 мегатоннам тротилу, то тисячі людей загинуть від тиску вибуху, а більша частина північноамериканського континенту буде покрита шаром попелу завтовшки близько 30 сантиметрів. Райони поруч із виверженням будуть спустошені потоками лави, попелу і пемзи, зачепивши насамперед штати Монтана, Айдахо і Вайомінг.

Альтернативний сценарій передбачає серію вивержень, які також спустошать територію радіусом 200 кілометрів від Єллоустоуна. Попіл від цих вивержень покриє поля, зашкодить електромережі та зруйнує будівлі. Хмари попелу і сірки можуть знизити глобальну температуру на роки або навіть десятиліття, що негативно позначиться на сільському господарстві по всьому світу.

Поланд також зазначив, що будь-яке масштабне виверження вплине на клімат Землі, знизивши глобальну температуру і вимагаючи багато років або навіть десятиліть для відновлення. Крім того, економічні наслідки будуть значними.

Виверження вулкана. Фото: Reuters
Виверження вулкана. Фото: Reuters

Нагадаємо, що "Після довгих мук - заживемо": що пророкували Україні всесвітньо відомі провидці.

Раніше ми повідомляли, що катастрофи, злидні та смерті: глобальне потепління принесе людству важкі випробування вже незабаром.